Pyszny sos idealny do nachosów zwłaszcza domowych, ale oczywiście nie tylko. Pasuje do krakersów, koreczków, czy do chrupiących świeżych warzyw:)
Składniki:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- pół małej cebuli (pominęłam)
- 1 czerwona papryczka chili (można dać w proszku)
- łyżeczka octu balsamicznego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę, chili i czosnek blendujemy na gładką pastę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pastę przez 3-4 minuty. Wlewamy przecier, smażymy dalej na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy oregano, ocet, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy 2-3 minuty. Sos przekładamy do miseczki i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy np. z nachosami. Smacznego :)