Grecki sos, a właściwie częściej stosowany u mnie jako dip. Tym razem jako dodatek do tortilli z kurczakiem. Prosty i szybki sos ogórkowo-czosnkowy.
Składniki:
- 1 niewielki ogórek (u mnie dwa małe) lub 1/2 wężowego
- ok. 180 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku (jak nie lubicie zbyt intensywnego zapachu czosnku wystarczy 1 ząbek)
- kilka kropli soku z cytryny
- ew. kilka kropli oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli mamy duze ogórki, a nie chcemy, by sos był rzadki przecinamy na pół i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy środek.
Mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Ja tyle nie czekałam, bo to był mój obiadek na szybko:) Po dłuższym pobycie w lodówce sos jest bardziej intensywny (czosnkowy:)). Smacznego:)