Gościmy

Odwiedza nas 385 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 07 wrzesień 2012 19:48

Sos tzatziki

Napisała

Grecki sos, a właściwie częściej stosowany u mnie jako dip. Tym razem jako dodatek do tortilli z kurczakiem. Prosty i szybki sos ogórkowo-czosnkowy.

Składniki:

  • 1 niewielki ogórek (u mnie dwa małe) lub 1/2 wężowego
  • ok. 180 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku (jak nie lubicie zbyt intensywnego zapachu czosnku wystarczy 1 ząbek)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • ew. kilka kropli oliwy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli mamy duze ogórki, a nie chcemy, by sos był rzadki przecinamy na pół i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy środek.

Mieszamy z jogurtem, wyciśniętym czosnkiem i doprawiamy do smaku. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Ja tyle nie czekałam, bo to był mój obiadek na szybko:) Po dłuższym pobycie w lodówce sos jest bardziej intensywny (czosnkowy:)). Smacznego:)

Źródło

Czytany 2710 razy
Więcej w tej kategorii: « Sos beszamelowy Sos tatarski »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook