Od dawna za mną chodził ten dżem, właściwie to chciałam zrobić konfiturę, ale takiego przepisu nie znalazłam, a z konfiturami i dżemami doświadczenia nie mam, więc spróbowałam z tego przepisu :) Przepis łatwy, a dżem boski:) Idealny do kanapek, zwłaszcza świeżych bułeczek, ale można również użyć zamiast cukru do herbaty, delektując się herbatką pomarańczowo-imbirową:) Mój pierwszy dżem:)
Składniki:
- 3 duże soczyste pomarańcze
- 200 g korzenia imbiru
- 400 g cukru
- 1 opak. środka żelującego 2:1
Wykonanie:
Korzeń imbiru obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dopiero teraz odważamy 150 g. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i jedną z nich cieniutko obieramy. Skórkę wraz z imbirem zalewamy 800 ml wody i gotujemy pod przykryciem 30 minut od zawrzenia wody, po czym przecedzamy.
Z pomarańczy wyciskamy sok, przelewamy go przez sito i uzupełniamy wywarem imbirowym tak, żeby otrzymać 3/4 litra płynu. Wlewamy płyn do garnka.
Z 400 g cukru bierzemy 2 czubate łyżki i mieszamy je ze środkiem żelującym. Wsypujemy do garnka z sokiem i cały czas mieszając, gotujemy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy resztę cukru i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Od tego czasu dżem gotujemy dokładnie z zegarkiem w ręku 1 minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i szybko przelewamy do słoików. Zakręcamy słoiki i ustawiamy dnem do góry na 5 minut. Ja po ostudzeniu wsadziłam do lodówki. Smacznego:)