Gościmy

Odwiedza nas 467 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 18 czerwiec 2012 21:04

Ogórki małosolne

Napisała

Uwielbiam ogórki małosolne:) Kiszone też, ale małosolne mają w sobie coś takiego, że nie mogę im się oprzeć:) Są pyszne:) I tak szybko można cieszyć się ich smakiem:) I pomyśleć, że ja je odkryłam dopiero tak niedawno. Są rewelacyjne:)

Składniki:

Porcja na 2l słój:

  • 1 kg małych ogórków
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku (następnym razem dam więcej)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka gałązek kopru
  • ew. kilka listków chrzanu
  • 1 litr wody

Wykonanie:

W zależności, w jakich proporcjach będziecie robić dostosowujecie ilość składników. Ja miałam 2 litrowe naczynie i zmieścił mi się tam kilogram ogórków, dlatego takie podaje proporcje. Ogórki małosolne są gotowe po dwóch dniach, więc lepiej robić częściej a w mniejszych ilościachJ Ogórki dokładnie myjemy i układamy w wyparzonym słoju/naczyniu glinianym. Czosnek obieramy ze skórek i ząbki kroimy na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładamy kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Wodę zagotowujemy z solą, studzimy, by była letnia. Zalewamy nią ogórki. Przykrywamy tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymamy w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni. U mnie były już gotowe po dwóch dniach, z każdym kolejnym dniem były już bardziej kiszone, ale równie pyszne:) Smacznego:)

 

Źródło

Czytany 2697 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook