Uwielbiam ogórki małosolne:) Kiszone też, ale małosolne mają w sobie coś takiego, że nie mogę im się oprzeć:) Są pyszne:) I tak szybko można cieszyć się ich smakiem:) I pomyśleć, że ja je odkryłam dopiero tak niedawno. Są rewelacyjne:)
Składniki:
Porcja na 2l słój:
- 1 kg małych ogórków
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku (następnym razem dam więcej)
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka gałązek kopru
- ew. kilka listków chrzanu
- 1 litr wody
Wykonanie:
W zależności, w jakich proporcjach będziecie robić dostosowujecie ilość składników. Ja miałam 2 litrowe naczynie i zmieścił mi się tam kilogram ogórków, dlatego takie podaje proporcje. Ogórki małosolne są gotowe po dwóch dniach, więc lepiej robić częściej a w mniejszych ilościachJ Ogórki dokładnie myjemy i układamy w wyparzonym słoju/naczyniu glinianym. Czosnek obieramy ze skórek i ząbki kroimy na połówki. Każdą warstwę ogórków przekładamy kawałkami czosnku, korzenia i liści chrzanu. Wodę zagotowujemy z solą, studzimy, by była letnia. Zalewamy nią ogórki. Przykrywamy tak, aby żaden ogórek nie wystawał i trzymamy w ciepłym miejscu przez dwa dni. Jeśli jest chłodno, może się okazać, iż trzeba będzie poczekać trzy dni. U mnie były już gotowe po dwóch dniach, z każdym kolejnym dniem były już bardziej kiszone, ale równie pyszne:) Smacznego:)