Lekka i prosta sałatka. Już nie mogłam się doczekać nowalijek, a rzeżucha już urosła, więc na szybką kolację przygotowałam sobie taką smaczną sałatkę. Wiosna za oknem to i na talerzu :) Od razu przyjemniej jak taki kolorowy posiłek przed nami :)
Składniki:
(1 porcja)
- kilka liści sałaty masłowej
- kilka plasterków świeżego ogórka
- 2 rzodkiewki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- łyżka kukurydzy konserwowej
- olej lniany/oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- opcjonalnie łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego
- rzeżucha do dekoracji
Wykonanie:
Sałatę, ogórka, rzodkiewkę myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, na to kładziemy pokrojonego w półplasterki ogórka i rzodkiewkę. Jajko kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki. Posypujemy kukurydzą, polewamy łyżka oleju, doprawiamy sola i pieprzem. Dekorujemy rzeżuchą i kleksami majonezu lub jogurtu. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.