Lekka, szybka warstwowa sałatka z tuńczykiem z sosem podobnym do sosu tysiąca wysp. Smaczna i prosta, może zagości u Was na wielkanocnym stole? :)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1/2 puszki kukurydzy
- 100 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka szczypiorku (pominęłam)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- sól
- pieprz
- chili
Wykonanie:
Tuńczyka wyjmujemy z oleju i rozdrabniamy widelcem, kukurydzę osączamy. Jajka na twardo obieramy ze skorupek, oddzielamy żółtka od białek, siekamy je drobno i wkładamy do oddzielnych miseczek. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Siekamy szczypior (jeśli dodajemy), mieszamy majonez z keczupem, doprawiamy solą, pieprzem i chili.
W szklanej misie układamy warstwami: połowę żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu majonezowo-keczupowego, szczypior (jeśli dajemy), tuńczyka, resztę sosu majonezowo-keczupowego, resztę sera, posiekane żółtka i kukurydzę. Smacznego :)