Czy przygotowywaliście kiedyś pieczone, nadziewane ogórki? Przyznam się, że wcześniej nie spotkałam się z takim pomysłem :) Jak zobaczyłam ten przepis od razu miałam chęć go wypróbować. W smaku podobnie jak cukinia, niektórzy nawet nie zauważyli, że to ogórki ;) Smaczna propozycja na kolację na ciepło :)
Składniki:
- 2 średniej wielkości ogórki
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 plaster szynki
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 10 dużych pieczarek
- 3 łyżki oleju
- szczypta przyprawy prowansalskiej
- garść posiekanej pietruszki i koperku
- duża filiżanka startego, żółtego sera
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na lekko rozgrzanym tłuszczu smażymy drobno posiekana cebulę, pokrojone pieczarki i paprykę, podlewamy 2 łyżkami wody, smażymy mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodajemy posiekaną szynkę i znowu zasmażmy (ok. 2 min). Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy – ilość wg własnego gustu, u mnie na pikantnie ;) Następnie dodajemy surowe jajko, połowę utartego sera, całość dokładnie mieszamy.
Ogórki kroimy na połówki wzdłuż, usuwamy pestki, wrzucamy na wrzącą wodę (ok. 3 min), wyjmujemy, rozkładamy na desce.
Ciepłe ogórki nadziewamy ciepłym farszem, wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania, posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st. piekarnika na 20 min. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zarumieni. Podajemy na wygrzanych talerzach, lekko oproszone zieleniną. Smacznego :)
Źródło: Wydawnictwo Publicat, „365 Obiadów”