Jeszcze jedna pozycja do moich zimowych zapasów :) Sałatka z kapustą i warzywami, marynata jest octowo-olejowa, myślę, że będzie mi smakować, ale zanim spróbuję, to jeszcze trochę poczekamy :) Będzie w sam raz jako dodatek do obiadu. Zrobiłam z połowy poniższej porcji, czyli wyszło mi 5 słoików po 500 g. Jeśli chodzi o marynatę poniższe proporcje mi nie wystarczyły, musiałam dorabiać :)
Składniki:
(na około 8 słoików)
- 2 kg kapusty
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg marchewki
- 3 duże papryki czerwone
- szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki gorczycy
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu
- 8 liści laurowych
Wykonanie:
Warzywa kroimy, dodajemy sól, pieprz, gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i odstawiamy na około godzinę lub dłużej. W międzyczasie do garnka wlewamy ocet, olej i cukier i gotujemy. Potem zalewę odstawiamy również na godzinę. Wcześniej przygotowane warzywa wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy otrzymaną zalewą. Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez około 10 minut. Słoiki mogą stać bardzo długo, tylko muszą "zaciągnąć". Smacznego :)