Gościmy

Odwiedza nas 316 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 01 wrzesień 2017 17:28

Ketchup pomidorowy

Napisała

Kolejny ketchup, który postanowiłam przygotować w tym roku, tym razem z samych pomidorów. Aromatyczny, lekko pikantny, mocno pomidorowy.
Składniki:

(na 4 - 5 małych słoiczków)

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz zioła prowansalskie - do smaku

Wykonanie:

Pomidory sparzamy we wrzątku - obieramy ze skórki, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę.  Następnie gotujemy je, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek oraz pozostałe składniki – doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką oraz ziołami. 

Gdy pomidory się rozpadną a cebula będzie miękka wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe i miksujemy dokładnie całość za pomocą blendera, a następnie powstały przecier przecieramy przez sito. Gotujemy dalej dopóki nie uzyskamy odpowiedniej gęstości – ketchup jest gotowy do spożycia. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źródło

Czytany 1985 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook