Gościmy

Odwiedza nas 411 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 23 sierpień 2017 21:59

Sałatka z cukinii - do słoików

Napisała

W tym roku trochę eksperymentuję z przetworami :) Postanowiłam wypróbować sałatkę z cukinii na zimę ;) Myślę, że będzie mi smakować, lubię takie octowe zalewy :) Zrobiłam z połowy porcji – wyszło mi 3 słoiki 0,5 litrowe. Zapasy zrobione :)
Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże marchewki
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego

Zalewa:

  • 3/4 szklanki octu
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce lub szatkownicy i przekładamy do jakieś większej miski (garnka). Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ja pominęłam cebulę. Paprykę natomiast kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie warzywa łączymy z cukinią i dokładnie mieszamy przy użyciu rąk. Warzywa solimy, mieszamy i zostawiamy na około 4 godziny, aż cukinia puści soki. 

W międzyczasie możemy przygotować słoiki. Podane składniki wystarczą na 6 słoików o pojemności 500 ml. Ja zrobiłam z połowy porcji wyszło mi dokładnie 3 słoiki :) Gdy warzywa puszczą już wodę to przekładamy je na cedzak, aby usunąć nadmiar soków. Do wyparzonych, wysuszonych słoików wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, kawałek liścia laurowego, ziarno ziela i po 2 ziarnka pieprzu. Następnie dość ciasno nakładamy warzywa. W międzyczasie przygotowujemy zalewę: wodę, ocet i cukier zagotowujemy. A następnie za pomocą chochli nalewamy zalewę do naszych słoików i zakręcamy. Sałatkę pasteryzujemy około 10 minut, zostawiamy do ostygnięcia i sprawdzamy czy wszystkie słoiki 'trzymają'. Smacznego :)

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źródło

Czytany 2702 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Patrycja sobota, 26 sierpień 2017 09:22 napisane przez Patrycja

    Wygląda ciekawie, chyba też ją wypróbuję:)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook