Rozgrzewająca zupa ogórkowa. Już na blogu jedną mam, na żeberkach. Ten przepis opiera się na bulionie warzywnym. Smaczna, prosta, tradycyjna :) Ja lubię ten kwaśny smak :)
Składniki:
- 50 dag ogórków kiszonych
- włoszczyzna (4 marchewki; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 por)
- kilka ziemniaków
- 2 l bulionu (ja użyłam domowego koncentratu, możecie ewentualnie użyć kostki)
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 czubata łyżka mąki
- 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
- masło lub olej do smażenia
- koperek lub natka
Wykonanie:
Zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki pora (lub w całości, jeśli później chcecie go wyłowić) oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodajemy listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę masła lub oleju. Wrzucamy grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmażamy je, stale mieszając. Bulion przyprawiamy do smaku, dodajemy ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszamy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną zieleniną. Smacznego :)