Smaczna i sycąca zupa z soczewicą i pieczarkami. Szybka do przygotowania i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory.
Składniki:
- ok 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- mały kawałek selera
- ziele angielskie, liść laurowy
- 10 średnich pieczarek (ok 300g)
- ½ szklanki soczewicy czerwonej
- ½ szklanki soczewicy zielonej
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego
- ½ kartonu sosu pomidorowego (250g)
- 1 łyżka masła do smażenia
- przyprawy: papryka słodka, majeranek, sól, świeżo zmielony pieprzem
Wykonanie:
Ja bazowałam na rosole, który mi pozostał z dnia poprzedniego, za dużo go nie było, więc musiałam go dorobić;) Jeśli nie macie bulionu, to po prostu go zrobimy na bazie warzyw, można dodać do niego domową kostkę rosołową. Pietruszkę, marchew, seler obieramy. Pietruszkę, pora i seler wrzucamy w kawałkach do bulionu/wody, marchewkę kroimy w półplasterki. Bulion podgrzewamy i dodajemy pokrojone warzywa, liść i ziele. Gotujemy razem, aż warzywa lekko zmiękną. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki w zależności od ich wielkości.
Soczewicę wrzucamy na sitko i przepłukujemy zimną wodą. Pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle do momentu, aż zmniejsza swoja objętość, a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Wrzucamy soczewicę, dodajemy koncentraty i sos i gotujemy do miękkości soczewicy, maksymalnie 15 minut. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy przegryźć się smakom :) Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)