Lubię zupy kremy:) Brokułową robiłam już nieraz, ale ilekroć robię inny wariant mam ochotę się nim podzielić:) Pyszna, kremowa, sycąca :) Idealna dla miłośników brokułów i zup kremowych :)
Składniki:
- 2 kostki bulionu z kury (u mnie domowy bulion)
- 1/2 kg brokułów
- 2 średnie ziemniaki
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki płatków migdałowych
- ząbek czosnku
- 4 łyżki tartego ementalera (u mnie parmezan)
- 2 plasterki wędzonej szynki (moja inwencja)
Wykonanie:
Brokuły dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki. Obieramy ziemniaki. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody/ jeśli mamy gotowy bulion dorzucamy ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy brokuły. Gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Zupę miksujemy, podgrzewamy. Do śmietany dodajemy łyżkę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy. Dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, migdały i ser. Ja migdały posypywałam tylko po wierzchu. Mieszamy. Przelewamy do wazy. Ja posypałam po wierzchu migdałami, parmezanem i wędzoną szynką. Smacznego :)
Źródło: Stare zapiski ;)