Lubimy zupy z soczewicą, dosyć często je przygotowuję. Ta jest bardzo smaczna, aromatyczna i szybka w przygotowaniu. W sam raz na chłodne dni.
Składniki:
( na 4 osoby)
- 100 g czerwonej soczewicy
- 1 papryka świeża np.czerwona
- 1 cebula (pominęłam)
- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (4cm) imbiru – opcjonalnie
- przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz, zioła dowolne np. włoskie
- 1 l bulionu warzywnego
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z obranym i startym na tarce imbirem oraz pokrojonym w plasterki lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem (u mnie tylko czosnek i imbir), dodajemy też trochę suszonego oregano.
Do garnka z wypłukaną soczewicą wlewamy 1 litr bulionu warzywnego. Gotujemy chwilę na średnim ogniu ( ok 10 min) po czym dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę oraz pokrojone pomidory z puszki wraz z ich sosem.
Gotujemy jeszcze ok 20 min, w zależności od miękkości naszej soczewicy, niektóre bardzo szybko miękną a inne potrzebują więcej czasu. Doprawiamy do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem. Smacznego :)