Na zewnątrz coraz chłodniej, coraz częściej więc goszczą u mnie zupy :) Tym razem przetestowałam zupę krem z pietruszki. Ja dodatkowo doprawiałam zupę przyprawami, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dodałam również ząbek czosnku świeżo wyciśnięty.
Składniki:
- 1 l wody
- 2 duże pęczki natki pietruszki
- 2 średnie pietruszki (korzeń)
- mały seler
- 4 średnie marchewki
- kawałek pora
- cebula
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie przyprawy (tymianek, majeranek, sól, pieprz)
Wykonanie:
Cebulkę szklimy na małej ilości tłuszczu. W garnku z wodą gotujemy pokrojone marchewki, pokrojoną pietruszkę (korzeń) seler i por. Dodajemy podsmażoną cebulkę i natkę pietruszki.
Gdy warzywa będą już miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, zupę blendujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami, można też ze śmietaną. Smacznego :)