W takie upały ciężko zmusić się do gotowania. U mnie królują raczej lekkie i szybkie sałatki. Postanowiłam przetestować jednak chłodną zupę;) Prosta, szybka i aromatyczna. Mimo, że nie przepadam za chłodnikami, to w taką pogodę są idealne. Polecam :)
Składniki:
(2 porcje)
- 500 ml kefiru
- 1 świeży ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- pęczek koperku
- garść pokrojonego szczypiorku (pominęłam)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujmy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Ogórek obieramy i razem z rzodkiewkami ścieramy na tarce, na grubych oczkach, odsączamy. Koperek drobno siekamy. Do miski wlewamy kefir, dodajemy starte warzywa, wyciśnięty ząbek czosnku, koperek i szczypiorek (pominęłam) i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik rozlewamy na talerze, dodajemy kawałki jajka. Smacznego :)