Prosty, szybki i bardzo dobry likier czekoladowy. Jeszcze lepszy od ajerkoniaku i zdecydowanie mocniejszy:) A tak szybko się go przygotowuje, że aż szkoda nie wypróbować;) Bardzo mi podpasował :)
Składniki:
- 200g czekolady - najlepiej 70% kakao
- 200ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200ml mleko skondensowanego niesłodzonego
- 1 szkl. wódki
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wrzucamy do miski, którą trzymamy nad gotującą się w większym garnku wodą).
Płynną czekoladę mieszamy z mlekiem skondensowanym, mieszając do połączenia się składników. Zostawiamy do przestudzenia. Jak przestygnie dodajemy wódkę. Zlewamy do czystej butelki, zostawiamy na dobę - dwie w lodówce. Likier można przechowywać w lodówce do miesiąca. Jest przepyszny, można delektować się samym, lub dodawać do kawy (mniam) lub wykorzystać do deserów czy wypieków. Smacznego :)