Gościmy

Odwiedza nas 246 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 26 lipiec 2018 19:19

Dżem morelowy z amaretto

Napisała

Miała być konfitura, ale nie miałam czasu na długie gotowane więc użyłam cukru żelującego i zrobiłam dżem. Jest pyszny :) Na pewno wykorzystam go do ciasteczek, a być może i do pierniczków ;)

Składniki:

(na 4 słoiczki)

  • 1 kg moreli
  • sok z połowy cytryny
  • cukier żelujący 3:1 (ok 350g)
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki likieru migdałowego np. amaretto

Wykonanie:

Morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Umieszczamy w garnku z grubszym dnem, zalewamy wodą i sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, umieszczamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zagotowania, a potem zmniejszamy ogień i jeszcze kilka minut. Gdybyśmy robili konfiturę należy gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż morele zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Wówczas wykorzystujemy zwykły cukier.  Na sam koniec dodajemy amaretto i mieszamy. Smacznego :)

Praktyczna wskazówka:

Jak sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źródło

Czytany 2112 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook