Gościmy

Odwiedza nas 43 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 28 czerwiec 2018 19:42

Dżem truskawkowy z ananasem

Napisała

Kolejny dżemik z truskawkami, który udało mi się zrobić w tym roku jest z dodatkiem ananasa. Ananas mimo gotowania nie zmiękł, więc ostatecznie dżem zmiksowałam. Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny :) Będzie idealny do naleśników, kanapek itp.



Składniki:

  • 700g truskawek
  • 330g ananasa (1 puszka bez soku)
  • dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1
  • 350g cukru (dałam 300g)

Wykonanie:

Słoiki i zakrętki sparzamy gorącą wodą. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Puszkę ananasa otwieramy i odsączamy owoce z soku. Kroimy na kawałki. Owoce wrzucamy do garnka, obtaczamy w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotowujemy. Dosypujemy cukier. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do zaniku piany. Ja dodatkowo zmiksowałam dżem, bo ananas nic nie zmiękł, ani się nie rozpadł. U mnie ananas Gorące wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i obracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki normalnie.      
Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy.  Można zapasteryzować. Smacznego :)

Praktyczna wskazówka:

Jak sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źródło

Czytany 2219 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook