Kolejny dżemik z truskawkami, który udało mi się zrobić w tym roku jest z dodatkiem ananasa. Ananas mimo gotowania nie zmiękł, więc ostatecznie dżem zmiksowałam. Dżem jest bardzo smaczny i aromatyczny :) Będzie idealny do naleśników, kanapek itp.
Składniki:
- 700g truskawek
- 330g ananasa (1 puszka bez soku)
- dżemfix, konfiturex lub żelfix 3:1
- 350g cukru (dałam 300g)
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki sparzamy gorącą wodą. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Puszkę ananasa otwieramy i odsączamy owoce z soku. Kroimy na kawałki. Owoce wrzucamy do garnka, obtaczamy w żelfixie (dżemfixie lub konfiturexie). Zagotowujemy. Dosypujemy cukier. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do zaniku piany. Ja dodatkowo zmiksowałam dżem, bo ananas nic nie zmiękł, ani się nie rozpadł. U mnie ananas Gorące wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i obracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Po tym czasie odwracamy słoiki normalnie.
Z przepisu wychodzi ok. 5 słoiczków "dżemowych" w zależności od wielkości jaką posiadamy. Można zapasteryzować. Smacznego :)
Praktyczna wskazówka:
Jak sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.