Gościmy

Odwiedza nas 54 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 01 sierpień 2018 18:34

Dżem śliwkowy

Napisała

Dostałam od teściowej trochę śliwek, więc postanowiłam je wykorzystać. Te akurat są bardzo wodniste, więc na konfiturę się nie nadają, chyba, że miałabym sporo czasu na ich gotowanie. Czas u mnie jest towarem deficytowym, więc stwierdziłam, że skoro nie konfitura to szybki dżem da się zrobić :) Większość śliwek zjedliśmy, bo są pyszne, bardzo słodziutkie, ale zrobiłam też kilka słoiczków dżemu :) Przepis ekspresowy i prosty.

Składniki:

(na ok. 4  małe słoiczki)

  • 1 kg śliwek
  • cukier żelujący 3:1 (ok 350g)

Wykonanie:

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku z grubszym dnem, zasypujemy cukrem, umieszczamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zagotowania, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy odwracamy na 5 min. do góry dnem. Można dla bezpieczeństwa zapasteryzować jeszcze. Smacznego :)

Praktyczna wskazówka:

Jak sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źrodło: Przepis własny.

Czytany 2522 razy
Więcej w tej kategorii: « Dżem brzoskwiniowy Śliwkowa nutella »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook