Oliwy smakowe są świetne, mogą być gotowym sosem do sałatek, czy urozmaicać różne dania. Robiłam już czosnkową, tym razem postanowiłam wypróbować oliwę z papryczką chili. Najczęściej robię z nią grzanki, są takie fajne pikantne. W przepisie są papryczki w całości, ale ja pokroiłam papryczki i pozbyłam się części pestek. Nie chciałam, żeby była zbyt pikantna. A przygotowuje się ją dosłownie w minutę ;)
Składniki:
- ½ l oliwy z oliwek
- 5 umytych i ususzonych papryczek chili (ja miałam większe, dałam dwie)
Wykonanie:
Do oliwy wrzucamy w całości 5 umytych i osuszonych papryczek chili. Ja papryczki pokroiłam i pozbyłam się części pestek. Odstawiamy szczelnie zamknięte w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Pikantna oliwa extra vergine jest najlepsza do potraw o mocnych smakach, gęstych zup, do przygotowania warzyw na patelni, do doprawienia bruschetty, carpaccio oraz świeżych sałat charakteryzujących się mocnym smakiem – na przykład cykorii czy rukoli. Smacznego :)