Pyszne domowe tortille, bardzo proste do przygotowania i z pewnością dużo zdrowsze niż sklepowe:)
Składniki:
(na 6-8 placków)
- 1/2 kg mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- patelnia teflonowa (np. do naleśników)
- ręczniki papierowe
- większy garnek z pokrywką
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dolewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto (tak jak na pierogi). Formujemy kulę, z wierzchu smarujemy ją delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Następnie formujemy wałek i kroimy go na 6 równych części. Z każdej części formujemy kulki. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek (wielkości patelni, na której będziemy smażyć). Placki podczas wałkowania podsypujemy mąką. Po rozwałkowaniu placki kładziemy jeden na drugim, każdy przekładając ręcznikiem papierowym. Odstawiamy na kolejne 10 minut
Placki smażymy na mocno rozgrzanej suchej patelni, z obu stron po ok. 20 sekund (na plackach mają się wytworzyć pęcherzyki i lekko zbrązowieć)
Każdy placek po usmażeni wkładamy do garnka, przekładamy ręcznikiem papierowym, za każdym razem zamykając garnek pokrywką. W ten sposób placki będą ciepłe i trochę nam zmiękną. Napełniamy ulubionym nadzieniem:) Smacznego:)