Kolacja na ciepło lub przekąska. Mini tortille z mięsnym nadzieniem, zapiekane pod serkiem. Można podać z sałatką lub zjeść samodzielnie. Smaczne nawet na zimo :)
Składniki:
(dla 4 osób)
- 4 placki tortilli (mogą być domowe)
- 300g piersi z kurczaka
- 100g kukurydzy z puszki
- 3 pomidory
- 1 mała papryczka chili
- 100ml passaty pomidorowej
- 100g tartego żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w cienkie paski i obtaczamy w papryce i kurkumie. Chili i czosnek siekamy, pomidory kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy chili, czosnek i chwilkę smażymy. Dokładamy kurczaka, a gdy mięso zacznie zmieniać kolor, dorzucamy pomidory i passatę, a po kilku minutach kukurydze. Dusimy około 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy 190 stopni C. Z dużych placków tortilli wycinamy kółka o średnicy około 8cm. Placuszki przekładamy do foremki na muffinki, wypełniamy farszem z patelni, posypujemy serem i wstawiamy na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. Możemy podać z sałatką. Smacznego :)
Źródło: „Pyszne - na każdą okazję” Anna Starmach, Wydawnictwo Znak