U mnie zdecydowanie nie śniadaniowa, zrobiłam na kolację :) Żeby przygotować ją na śniadanie potrzeba trochę czasu, dlatego zrobiłam ją na późniejszy posiłek. Pyszna :) Chrupiące ciasto i aromatyczne dodatki. Świetna na śniadanie czy kolację, pożywny posiłek na ciepło :)
Składniki:
(4-5 porcji)
- 2 i 1/3 szklanki mąki 00 (na włoską pizzę) – ja dałam zwykłą pszenną
- 1 szklanka letniej wody
- 7g suchych drożdży lub 15g świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
Dodatki:
- 50g szynki parmeńskiej (użyłam polskiej tradycyjnej)
- 1 pomidor
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1 średnia czerwona cebula (pominęłam)
- 2-3 jajka
- ok 50g startej mozzarelli
- świeża bazylia do oprószenia
- oliwa
- sól, pieprz
- tymianek
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy suche drożdże, wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy czystą ściereczką lub folią i odstawiamy na 45 minut lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekładamy na dużą, prostokątną blachę. Rozciągamy na całej powierzchni. Smarujemy oliwą, oprószamy lekko suszonym tymiankiem i połową mozzarelli.
Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry pomidora, paski papryki, szynkę parmeńską, cienkie piórka cebuli. Na wierzch ostrożnie wybijamy jajka. Całość oprószamy solą i pieprzem i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 25 minut lub do zarumienienia się całości. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy na ciepło lub na zimno jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Smacznego :)