Chlebki Naan to placuszki pochącące z Zachodniej, Środkowej i Południowej Azji. Troszkę podobne do chlebków pita, ale tylko troszkę, idealnie sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do sałaty. Można tez podawać do gulaszy i innych mięs.
Składniki na 8 chlebków:
(ja zrobiłam więcej mniejszych)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1/3 kubka jogurtu naturalnego
- 1/3 kubka mleka
- 1 ubite małe jajko
- 1 łyżka masła ghee (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka roztopionego masła
- folia aluminiowa
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni. W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz masło/oliwę. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość). Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią. Smacznego:)