Gościmy

Odwiedza nas 366 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 23 styczeń 2014 21:26

Hiszpańskie chlebki, czyli tortas de aceite

Napisała

Pyszne chlebki drożdżowe, bardzo Nam smakowały zwłaszcza z czarnym sezamem:) Idealnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do sałatek, sosów, gulaszu itp.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej (najlepiej typ 650, sprawdzi się także mąka luksusowa typ 550)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy/oleju
  • do posypania: sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki, sezam, rozmaryn lub inne ulubione zioła

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, olej/oliwę, całość dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy dłońmi (wyrabia się bardzo szybko). Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Ciasto lekko naoliwiamy i przekładamy do czystej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni z termoobiegiem (230 stopni bez termoobiegu). Ciasto dzielimy na 5 części. Dłońmi formujemy płaskie placki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja zrobiłam mniejsze placki, podzieliłam na jakieś 12 części. Chlebki posypujemy ulubionymi dodatkami (lekko je wciskając w ciasto, ja najpierw posmarowałam chlebki mlekiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-12 minut. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2701 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook