Gościmy

Odwiedza nas 631 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 11 marzec 2014 19:29

Panini

Napisała

Czyli  bułeczki panini. Ja zrobiłam naprawdę małe, więc wyszły zbyt chrupiące. Lepiej jednak zrobić odrobinę większe, wtedy skórka będzie chrupiąca, a wnętrze miękkie:)  Są dosyć  czasochłonne, ja robiłam w weekend. Zaczyn trzeba zrobić dzień wcześniej.

Z przepisu otrzymamy 30 sztuk.

Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 g soli
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 400 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml mleka
  • 15 g soli
  • 180 g zaczynu (cały zaczyn)

Zaczyn: W miseczce mieszamy wszystkie składniki, do połączenia. Przenosimy do naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawiamy pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.

Ciasto umieszczamy w naoliwionym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazowujemy (uderzamy pięścią).

Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 2,5 cm. Składamy 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony robimy to samo. Obracamy ciasto o 90 stopni i raz jeszcze składamy.

Ciasto umieszczamy w naoliwionym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i pozostawić w cieple na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykrywamy kuchennym ręczniczkiem, odkładamy do odpoczęcia na 5 - 10 minut.

Po tym czasie ciasto kroimy w kratkę, by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykrywamy, zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.

Pieczemy w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie 250ºC) z parą (np. z naczyniem żaroodpornym ułożonym na dnie piekarnika), przez około 10 minut. Warto przedłużyć czas pieczenia o kolejne 5 - 10 minut, aż nabiorą ładnego koloru. Wyjmujemy i  studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2428 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook