Znów wrzucam moje ulubione bułeczki, tym razem z nadzieniem szpinakowym :) Szczerze powiedziawszy szpinak wrzuciłam na oko, kilka brykietów mrożonych, więc proporcje podaję takie mniej więcej;) Jak Wam zostanie nadzienia to zawsze można wykorzystać do czegoś innego, jak zabraknie to szybko można dorobić :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki (typ 650 lub 750)
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki świeżych drożdży (24g świeżych lub 12 g suszonych)
- pół łyżeczki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
Farsz:
- 125 g sera feta
- 100-200g szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania
- sezam do posypania (u mnie czarny)
Wykonanie:
Ciasto na pogaca: Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut (Jeśli używamy suszonych, łączymy wszystkie składniki od razu). Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Na początku będzie dość tłuste i może lekko się lepić. Wyrabiamy je do momentu, aż stanie się miękkie i delikatne, w razie potrzeby lekko podsypujemy je mąką. W trakcie wyrabiania olej ładnie połączy się z ciastem. Odstawiamy je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (wkładamy ciasto do miski i przykrywamy czystą ściereczką).
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z namiaru wody, doprawiamy solą (minimalnie) i czosnkiem, dodajemy fetę i mieszamy.
Gdy ciasto jest gotowe odgazowujemy je (uderzamy w nie dłonią), dzielimy na części, ja robie je mniejsze, czyli dzielę na ok. 20 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, lekko podsypując ciasto mąką (aby nie kleiło się do stolnicy i wałka).
Nakładamy porcję farszu wzdłuż krótszego brzegu i ciasno zawijamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie rośnięcie na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pogaca smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15-20 minut. Pogaca są gotowe, kiedy ładnie się zrumienią i ich spody są przypieczone. Studzimy na metalowej kratce. Smacznego :)
Źródło:Na podstawie tego:)