Gościmy

Odwiedza nas 507 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 08 lipiec 2020 11:20

Chleb, najprostszy z prostych…

Napisała

Robiłam ten chlebek ładnych parę lat temu, ale zapomniałam o nim. Ostatnio na niego trafiłam i stwierdziłam, że czas ponownie go spróbować :) Chlebek jest bardzo prosty zwłaszcza jeśli chodzi o ilość składników, i od razu zaznaczę to nie błąd do niego naprawdę daje się tylko 2g drożdży :) Ciężko zważyć taką ilość, można zatem dodać suche lub na oko dodać te 2 g (u mnie może jakieś 5g było – trzeba mieć dobrą wagę, jeśli chcemy być precyzyjni ;) ). Im więcej czasu chlebek ma na wyrośniecie tym mniej drożdży potrzebuje :) Chlebek na pewno jest najprostszy w składzie, wykonanie podobne do nocnego, potrzebuje jednak więcej czasu na wyrastanie. Nie pamiętam jaką konsystencję miał jak poprzednim razem go robiłam, tym razem była dość luźna, zatem to składanie, to było u mnie podsypywanie delikatnie mąką, tak by dało się go ułożyć w delikatny bochenek (nie przejmujemy się, jak się troszkę rozleje na boki podczas rośnięcia, później i tak wstawiamy do naczynia i spokojnie urośnie ). Nie dodajemy dodatkowej mąki, dzięki temu chlebek jest mięciutki, wilgotny z dużymi dziurami :)

Składniki:

(na 1 bochenek)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży suchych lub 2 g drożdży świeżych

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Wlewamy wodę i mieszamy łyżką, mikserem lub ręką, jak kto woli :). Mieszamy krótko, tylko tyle żeby wszystko się połączyło. Miskę nakrywamy folią i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma stać w normalnej pokojowej temperaturze. Po 12 - 18 godzinach ciasto wykładamy na omączony blat, lekko je rozpłaszczamy nadając prostokątny kształt, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy się nadmiaru gazów wytworzonych przez drożdże, poprzez złożenie ciasta na pół i jeszcze raz na pół i lekkie jego naciskanie otwartym dłońmi. Kładziemy gładką stroną do góry a złączeniem w dół na ściereczce obficie posypanej otrębami, kaszką kukurydzianą lub sezamem. Nakrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na blacie (można to zrobić też wkładając ciasto do koszyczka lub miski czy durszlaka wyłożonego ściereczką) na około 2 godziny lub aż chleb powiększy się około 2 razy. Teraz nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiając do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w którym będziemy piec chleb. Naczynie musi grzać się około 1/2 godziny od włączenia piekarnika, musi być bardzo gorące. Chleb odwijamy, przekładamy albo na deskę i z niej zsuwamy do naczynia, albo pomagamy sobie tylko rękoma. Naczynie nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika, można teraz obniżyć temperaturę do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 10 - 15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1596 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook