Prosty przepis na szybki smaczny chlebek z dodatkiem płatków migdałowych. Chlebek jest mięciutki w środku, a z wierzchu ma chrupiącą skórkę, zachowuje świeżość kilka dni, migdały fajnie chrupią chociaż nie są mocno wyczuwalne, jeśli ktoś się tego obawia. To kolejny chlebek, który na stałe u mnie zagościł i już go wielokrotnie robiłam. Jest szybki w przygotowaniu, czas wyrastania jest krótszy niż zazwyczaj. To taki chlebek, który piekę, kiedy potrzebuję szybko pieczywo na kolację :) Polecam :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 30 g świeżych drożdży
- 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn. Drożdże kruszymy i przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 3 łyżki letniej wody. Mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, pozostały cukier i płatki migdałowe. Mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być dość rzadkie. Ja robię ciasto z wykorzystaniem robota, w misie z hakami, czyli robi się samo :) Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie mieszamy (łyżką)
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Smacznego :)