Gościmy

Odwiedza nas 251 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 18 grudzień 2020 22:24

Chleb nocny pszenno-żytni

Napisała

Słodkie wypieki to moja działka w Święta, więc głównie ich przygotowaniem się zajmuję :) Planuję również przygotować domowe pieczywo, nie ma nic lepszego niż świeżo upieczony domowy chlebek :) U mnie na pewno zagości w Święta chlebek nocny. Jest on u nas stałym bywalcem, przynajmniej raz w tygodniu go piekę. Ostatnio głównie w wersji pszenno-żytniej, taki smakuje nam jeszcze bardziej i świetnie zachowuje świeżość, chociaż z reguły do 3 dnia nie wytrzymuje. Zazwyczaj połowa znika zaraz po upieczeniu :) Zachęcam do wypróbowania go w tej wersji :)

Składniki:

(na 1 duży bochenek)

  • 400 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 + dodatkowa mąka do wyrabiania
  • 200 g mąki żytniej
  • opakowanie drożdży instant (7g)
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypujemy do miski. Mieszamy suche składniki, wlewamy olej. Rozpoczynamy wyrabianie ciasta dolewając stopniowo wodę. Gdy składniki się połączą, przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin – u mnie czasem jest to więcej).

Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i odstawiamy na ok. pół godziny. Następnie wyjmujemy na blat oprószony mąką, energicznie zagniatamy i formujemy bochenek.

Do piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzewamy piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C. Naczynie wyjmujemy z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące. Zdejmujemy pokrywę, wkładamy do środka uformowany bochenek, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 st.C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjmujemy chleb i zostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 3273 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook