Gościmy

Odwiedza nas 177 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 07 styczeń 2021 22:27

Chlebek Hobbita

Napisała

Nie wiem czemu taka nazwa (nie jestem fanką tego filmu, więc nie wiem skąd to skojarzenie;)), ale jest dla mnie zupełnie nieistotna. Najważniejszy jest chlebek, pyszny, mięciutki i aromatyczny. Czosnkowe masło i kremowa mozzarella sprawiły, że jest cudowny. Można go przygotować jako dodatek np. do sałatek, ale my zjedliśmy sam praktycznie od razu :) Najlepszy na ciepło :) W sumie to taka przekąska nam wyszła ;)

Składniki:

(na jeden chlebek)

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (5g)
  • 1 łyżka cukru (10g)
  • 1 płaska łyżeczka soli (4g)
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 0,5 szklanki mleka (120 ml.)
  • 2 żółtka + 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • 1-2 kulki mozzarelli
  • 35-40 g miękkiego masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • natka i szczypiorek drobno pokrojone (u mnie tylko natka)

Wykonanie:

Ciasto: Do mąki dodajemy drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko,żółtka wymieszane z łyżką wody, sól i mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło, chwilę mieszamy do połączenia składników.

Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy ręką przez ok. 5 min. Z ciasta powinno powstać sprężyste, gładkie ciasto. Do miski oprószonej mąką wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 mi. Ciasto delikatnie urośnie. Ja wyrobiłam ciasto w misie z hakami, bez użycia rąk;)

W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe, do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i natkę ( i szczypiorek jeśli dodajecie). Mieszamy wszystkie składniki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, palcami formujemy placek, nacinamy w kartkę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy masłem czosnkowym. W nacięcia wkładamy pokrojoną w paski mozarellę. Posypujemy częścią szczypiorku (ja pominęłam).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiem. Chlebek pieczemy 20-25 min do ładnego zrumienienia, w czasie pieczenia chlebek ładnie wyrośnie. Wyjmujemy, studzimy. Podajemy na ciepło, lub po całkowitym wystudzeniu. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3540 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Zoro piątek, 15 styczeń 2021 19:05 napisane przez Zoro

    Chlebek przepyszny, łatwy do zrobienia i szybki.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook