Pyszny chlebek z sezamem na maślance. Warty sprawdzenia:) Zdjęcia musiałam zrobić, jak był jeszcze ciepły, bo taki jest najlepszy i naszybciej znika. Na drugi dzień już się lepiej kroi:)
Składniki:
(na 1 bochenek)
- 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie pszenna)
- 1/2 szklanka mąki pszennej razowej
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki zarodków pszennych (dodałam otrębów)
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 i 1/3 łyżeczki soli
- po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (u mnie tylko biały)
Ponadto:
- po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania – u mnie tylko biały sezam
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z mąką. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieszczamy w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb nacinamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypujemy sezamem.
Na dno piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie z wodą lub spryskujemy ściany piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzimy na kratce. Smacznego:)