Gościmy

Odwiedza nas 162 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 10 grudzień 2013 22:36

Chleb sezamowy na maślance

Napisała

Pyszny chlebek z sezamem na maślance. Warty sprawdzenia:) Zdjęcia musiałam zrobić, jak był jeszcze ciepły, bo taki jest najlepszy i naszybciej znika. Na drugi dzień już się lepiej kroi:)

Składniki:

(na 1 bochenek)

  • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie pszenna)
  • 1/2 szklanka mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszennych (dodałam otrębów)
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (u mnie tylko biały)

Ponadto:

  • po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania – u mnie tylko biały sezam

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z mąką. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy, formujemy bochenek, jeśli trzeba podsypując mąką. Umieszczamy w koszyczku do wyrastania chleba (lub na blaszce), przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb nacinamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypujemy sezamem.

Na dno piekarnika kładziemy żaroodporne naczynie z wodą lub spryskujemy ściany piekarnika. Pieczemy 10 minut w temperaturze 240ºC, potem 10 minut w 220ºC, i ostatnie 10 minut w 200ºC. Studzimy na kratce. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2520 razy
Więcej w tej kategorii: « Prosty chleb razowy Chleb otrębowy »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook