Robiłam ten chlebek w ostatnim czasie dwa razy, najpierw zrobiłam z otrębów gryczanych, bo akurat nie miałam pszennych, później zrobiłam już z pszennymi jak w przepisie poniżej. Chlebek jest bardzo prosty, nie trzeba wyrabiać ciasta tylko wymieszać wszystkie składniki. Jest bardzo smaczny, obie wersje Nam pasowały, w wersji gryczanej, mocno wyczuwalny smak gryki :) Chlebek jest bardzo zdrowy, stosowany w niektórych dietach, polecam wszystkim, którzy dbają o linię, a przede wszystkim lubią domowe pieczywo, zdrowe i bez konserwantów :)
Składniki:
(na 1 bochenek (10 - 12 kromek))
- 3 jajka
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 16 łyżek otrębów pszennych (mogą być też żytnie lub gryczane)
- 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
- 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
- 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
- 5 łyżek letniej wody
- pół łyżeczki soli
1 łyżka = 15 ml
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).
Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) smarujemy masłem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżamy do 180ºC i pieczemy dodatkowe 15 minut. Wyjmujemy ostrożnie z foremki i studzimy na kratce. Ja często pod sam koniec pieczenia wyjmuję z foremki, i piekę bez, żeby od spodu się podpiekł. Mój piekarnik niestety od spodu słabiej piecze, więc preferuję w ten sposób. Smacznego :)