Gościmy

Odwiedza nas 410 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 29 styczeń 2015 22:13

Chleb otrębowy

Napisała

Robiłam ten chlebek w ostatnim czasie dwa razy, najpierw zrobiłam z otrębów gryczanych, bo akurat nie miałam pszennych, później zrobiłam już z pszennymi jak w przepisie poniżej. Chlebek jest bardzo prosty, nie trzeba wyrabiać ciasta tylko wymieszać wszystkie składniki. Jest bardzo smaczny, obie wersje Nam pasowały, w wersji gryczanej, mocno wyczuwalny smak gryki :) Chlebek jest bardzo zdrowy,  stosowany w niektórych dietach, polecam wszystkim, którzy dbają o linię, a przede wszystkim lubią domowe pieczywo, zdrowe i bez konserwantów :)

 Składniki:

(na 1 bochenek (10 - 12 kromek))

  • 3 jajka
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 16 łyżek otrębów pszennych (mogą być też żytnie lub gryczane)
  • 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek letniej wody
  • pół łyżeczki soli

1 łyżka = 15 ml

Wykonanie:

Wszystkie składniki miksujemy. Można robotem, można ręcznie (najważniejsze, by całość była dokładnie wymieszana).

Formę keksówkę (o wymiarach dolnych 19 x 8 cm) smarujemy masłem, wysypujemy otrębami. Przekładamy do niej ciasto (jest dość rzadkie). Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte lnianym ręczniczkiem, do wyrośnięcia (od 30 do 60 minut).

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 10 minut, następnie temperaturę obniżamy do 180ºC i pieczemy dodatkowe 15 minut. Wyjmujemy ostrożnie z foremki i studzimy na kratce. Ja często pod sam koniec pieczenia wyjmuję z foremki, i piekę bez, żeby od spodu się podpiekł. Mój piekarnik niestety od spodu słabiej piecze, więc preferuję w ten sposób. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2796 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook