Smaczny chlebek w stylu ciabatty, prosty do przygotowania, tylko potrzebuje trochę czasu na wyrastanie. I zaczyn należy przygotować dzień wcześniej.
Składniki na zaczyn:
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 455 g wody (455 ml)
- 1/8 łyżeczki drożdży suchych (0,5 g) lub 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy szczelnie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 173 ml wody
- 18 g soli
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
Wykonanie:
Mieszamy zaczyn, mąkę, wodę (najlepiej mikserem przez 2 minuty). Ciasto przykrywamy szczelnie, odstawiamy na 20 - 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i drożdże i miksujemy. Znowu przykrywamy szczelnie i pozostawiamy do wyrośnięcia na 70 minut, składając je w 25 i 50 minucie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy nie zagniatając mocno ciasta, po prostu nadajemy im mniej więcej prostokątny kształt. Im bardziej nieregularne, tym lepiej wyglądają. Odstawiamy na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed pieczeniem nacinamy.
Pieczemy w temperaturze 240º przez 35 minut, z parą (wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wodą). W połowie pieczenia uchylamy lekko drzwiczki od piekarnika. Studzimy na kratce. Smacznego :)