Gościmy

Odwiedza nas 486 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 13 marzec 2019 19:08

Ekspresowy chleb na jogurcie (bez zagniatania, wyrastania)

Napisała

Bardzo często przygotowuję ten chlebek. Jest naprawdę ekspresowy, przygotowuje się go może około 10 min, nie musi wyrastać i wstawiamy prosto do zimnego piekarnika. Z tego też powodu najczęściej robię go wieczorem na kolację i znika zanim zdążę go sfotografować :) Tym razem się udało. Chlebek jest pyszny, mięciutki i zachowuje świeżość nawet na drugi dzień. Mogę go zdecydowanie polecić, jeśli nie macie czasu a pieczywa w domu brak to można je szybko wyczarować;) Źródłowy przepis jest z ziołami (z ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem itp.), ale ja preferuję neutralne pieczywo, które można zjeść zarówno ze słodkimi jak i słonymi dodatkami, zatem pomijam zioła.

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki soli

Jeśli chcecie smakowe pieczywo to dodatkowo:

  • 1/2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich 
  • 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1 łyżka czarnuszki (do posypania) 

Wykonanie:

Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut. Jeśli przygotowujecie wersje z ziołami to wówczas mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Ja robię wersje neutralną. Mąkę mieszam tylko z solą. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm). Wierzch chleba posypujemy czarnuszką, ja preferuję sezam. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę. Proponuję obserwować swój piekarnik, możliwe, że chlebek będzie gotowy wcześniej. Smacznego :)

Źródło

Czytany 6219 razy

5 komentarzy

  • Link do komentarza Alka środa, 30 grudzień 2020 14:09 napisane przez Alka

    Powróciłam do tego przepisu i żałuje że tak późno! Szybki i pyszny chlebek! U mnie z dodatkiem mielonego siemienia lnianego.

  • Link do komentarza Ciska środa, 03 czerwiec 2020 14:18 napisane przez Ciska

    Chlebek jak z bajki :)

  • Link do komentarza Magdalena poniedziałek, 01 czerwiec 2020 22:21 napisane przez Magdalena

    Cieszę się, że przypadł do gustu :)

  • Link do komentarza Danka poniedziałek, 01 czerwiec 2020 09:42 napisane przez Danka

    Chlebek pyszny, na drugi dzien nadal świeży, trzeciego dnia nie doczekal. Brak wyrabiania i czekania na wyrosniecie jest zdecydowanym plusem. Polecam każdemu!

  • Link do komentarza Iwona środa, 29 maj 2019 17:19 napisane przez Iwona

    Rzeczywiscie ekspresowy, szybszego chlebka jeszcze nie robiłam :) I naprawdę smaczny :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook