Gościmy

Odwiedza nas 626 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 31 maj 2019 17:59

Pszenny chleb bez wyrabiania

Napisała

Kolejny chlebek, który ostatnio wypróbowałam. Chlebek zaraz po upieczeniu jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę i mięsisty środek. Na drugi dzień już jest bardziej zbity. Jeśli macie niewielką rodzinkę to proponuję zrobić z połowy porcji mniejszy bochenek i na świeżo piec kolejny :) Mi wyszedł duży bochen, który jedliśmy kilka dni :) Najlepszy oczywiście jest na świeżo jeszcze cieplutki :) Nie do końca zgodę się, że  jest bez wyrabiania, ja musiałam troszkę go wyrobić rękoma :) Ale na pewno poza czasem na wyrastanie i pieczenie nie trzeba mu poświęcać dużo czasu.


Składniki:

  • 800g mąki pszennej (typ 550)
  • 540g letniej wody ( dałam 550 ml)
  • 25g soli (dałam 1 dużą płaską łyżkę)
  • 7g suszonych drożdży

Ja dodatkowo dodałam 1 łyżeczkę cukru

Wykonanie:

Wsypujemy do miski mąkę, drożdże i sól, dokładnie razem mieszamy. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę cukru. Następnie wlewamy wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Ja troszkę wymieszałam ręką, aby nie dodawać więcej wody, ewentualnie można zwiększyć jej ilość, ale ostrożnie z tym :)
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko wyrabiamy i dociskamy rękami do blatu formując płaski placek, następnie składamy ciasto do środka i jeszcze raz dociskamy formując ponownie placek. Czynność tą powtarzamy przynajmniej trzykrotnie. Na końcu formujemy kształt chleba i wkładamy go do nagrzanej brytfanny lub garnka żeliwnego z przykrywką, ja wykorzystałam naczynie żaroodporne. Posypujemy lekko mąką i nadcinamy.

Chleb pieczemy w 250 st. C przez godzinę, następnie odkrywamy przykrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut do uzyskania złotego koloru. U mnie już przed godziną chlebek chciał wyjść z naczynia, więc musiałam zdjąć pokrywkę :) Piekłam tylko godzinę całość. Szybko się zarumienił. Jest mięciutki i pyszny :) Smacznego :)

Źródło

Czytany 2506 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook