Prosty i szybki chleb razowy, a właściwie z podanych proporcji wychodzą dwa małe bochenki.
Składniki na 2 niewielkie bochenki:
- 225 g mąki pszennej chlebowej
- 450 g mąki razowej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 25 g miękkiego masła
- 450 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, potem razową, sól, cukier, drożdże i mieszamy. Dodajemy masło i wodę, by wyrobić miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, umieszczamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Dwie keksówki o wymiarach dolnych 20 x 11 cm smarujemy masłem, wysypujemy otrębami. Wykładamy do nich ciasto, przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, obsypać ziarnami (niekoniecznie).
Bochenki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 230ºC, potem zmniejszamy do 190ºC i pieczemy kolejne 15 - 20 minut. Studzimy na kratce. Smacznego:)