Smaczny i zdrowy chlebek z siemieniem lnianym i żytnią mąką. Jak na żytni chleb przystało jest dosyć ciężki i obawiałam się czy mi się dobrze upiecze, bo to mój pierwszy żytni chlebek. Całe szczęście się udało, może skórka troszkę za mocno przypieczona, ale naprawdę dobry.
Składniki:
- 100g siemienia lnianego
- 250g gruboziarnistej mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka miałkiego cukru
- 1 torebka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 250 ml mleka
Wykonanie:
Siemię lniane zalewamy 100 ml wrzątku i odstawiamy na pół godziny. W salaterce mieszamy oba rodzaje mąki i suszone drożdże. Dodajemy cukier, sól, olej i mleko. Mieszamy mikserem na gładkie ciasto, zaczynając na niewielkich obrotach. Miksujemy 5 minut. Ja jeszcze wyrabiałam rękoma. Dodajemy odsączone z wody siemię lniane i mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę, zagniatamy rękoma i formujemy owalny bochenek. Układamy go na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200stopni Celsjusza i pieczemy chlebek przez 50-60 min. Smacznego:)
Źródło: Domowe Wypieki, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o. o., Warszawa 2008