Gościmy

Odwiedza nas 434 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 21 kwiecień 2012 18:33

Chleb wieloziarnisty

Napisała

Przepyszny chlebek, i nie trzeba czekać zbyt długo, aż wyrośnie. Uwielbiam pieczywo z ziarnami, a tu ich nie brakuje. Robiłam jeden bochenek, czyli z połowy porcji, więc podaję moje proporcje.

Składniki na 1 bochenek:

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich (ja użyłam owsianych)
  • 1,5 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • niecałą łyżkę soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 litra wody

Wykonanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże mieszamy dokładnie. Zalewamy ciepłą wodą i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrabiamy ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przekładamy do natłuszczonej foremki keksowej. Odstawiamy do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać). Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 230ºC. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2393 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook