Gościmy

Odwiedza nas 665 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 04 luty 2012 18:14

Prosty chleb pszenny z makiem

Napisała

Pyszny i lekki chlebek, coś jak tostowy, ale jednak bardziej „stabilny”;).Świeży domowy chlebek na kolację czy śniadanie:)

Składniki na 1 bochenek:

  • 40 g maku
  • 650 g mąki pszennej chlebowej (użyłam zwykłej pszennej)
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 g masła, o temperaturze pokojowej lub roztopionego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży
  • 375 ml mleka, o temp. pokojowej
  • 1 średnie jajko, rozkłócone

Wykonanie:

Do większej miski wsypujemy mąkę, mak, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi trzeba wcześniej zrobić rozczyn). W mące robimy dołek, wlewamy mleko, masło, jajko. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i nie klejące. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lnianą i pozostawiamy w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 - 2 godziny.
Formę keksówkę o wymiarach 29 x 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, formujemy w podłużny bochenek i umieszczamy w keksówce. Keksówka powinna być do połowy pełna. Przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia (około 1 godziny). Chleb na pewno wyrośnie sporo ponad keksówkę (jeśli użyjecie formy o takich samych wymiarach jak powyżej).
Po tym czasie powierzchnię chleba smarujemy mlekiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy dodatkowe 20 - 30 minut w 200°C. Wypieczony chleb powinien po postukaniu od spodu wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego :)


Źródło

Czytany 2388 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook