Proste i smaczne przekąski z ciasta ptysiowego, z nadzieniem twarożkowo-serowym z sosem czosnkowym. Jeśli lubicie ciasto ptysiowe i szpinak z pewnością przypadną Wam do gustu.
Składniki:
Ciasto:
- woda 1 szklanka
- margaryna 125 gram (u mnie masło)
- jaja 5 szt
- mąka 1 szklanka
Farsz:
- szpinak mrożony - 1 opakowanie
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 1 łyżeczka
- sól do smaku
- majonez - 100 gram
- jogurt naturalny - 50 gram
- ser biały - 250g (półtłusty)
Dip czosnkowy
- 250g jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku (zależy jak mocno czosnkowe sosy lubicie)
- sól, pieprz (ewentualnie ulubione przyprawy)
Wykonanie:
Ciasto: Wodę i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od brzegów garnka. Studzimy. Do zimnej masy dodawajmy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach.
Formę do muffinek lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką. Nakładamy kolejno porcję do 1/4 wysokości formy (ciasto szybko wyrośnie do góry). Nastawiamy piekarnik do 220 stopni C i pieczemy przez 8 min, a potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez ok 15 min. Studzimy.
Farsz: Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Smażymy szpinak, aż do momentu zredukowania wody na patelni. Czosnek wyciskamy przez prasę i dodajemy do szpinaku. Solimy do smaku. Dodajemy 200 g. sera białego półtłustego i lekko ze smażymy. Zostawiamy do wystudzenia.
Na każdą ptysiową babeczkę nakładamy łyżkę farszu i oblewamy dipem czosnkowym. Podajemy od razu. Ja podawałam jako przekąskę, sos podałam więc osobno :) Smacznego :)