Jeśli planujecie spotkanie rodzinne lub imprezę z przyjaciółmi warto przygotować smaczne przekąski, którymi zaskoczycie gości. Ptysie świetnie się prezentują, są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Moim gościom smakowały :)
Składniki:
(na 10-15 szt)
Ciasto na ptysie:
- 60 masła
- ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
Nadzienie:
- 250g serka ricotta
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- ½ pęczka szczypiorku (u mnie koperek)
- ¼ pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do rondla wlewamy 125 ml wody i wkładamy masło, po czym podgrzewamy do roztopienia się tłuszczu. Następnie do naczynia wrzucamy mąkę ze szczypta soli i energicznie mieszamy (cały czas podgrzewając) do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta. Rondel zdejmujemy z palnika. Masę studzimy. Do zimnej masy wsypujemy parmezan i wbijamy po 1 jajku miksując.
Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy kleksy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (pamiętajmy, by zachować odległość między ptysiami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia). Ptysie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 200 stopni C. Studzimy na kratce kuchennej i przekrawamy wzdłuż na 2 części.
Rzodkiewki, szczypiorek (u mnie koperek) oraz natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i drobno siekamy. Serek ricotta miksujemy z jogurtem, posiekanymi ziołami, rzodkiewką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na gładką masę. Farsz doprawiamy sola i pieprzem.
Przygotowany serek przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego, po czym nadziewamy upieczone i przekrojone na pól ptysie. Podajemy od razu lub po schodzeniu. Smacznego :)
Źródło: Miesięcznik ‘Gotuj Krok po Kroku’