Sezon cukinii w pełni, warto z nią eksperymentować. Proponuję wypróbowanie przepisu na wytrawne babeczki, proste, szybkie i naprawdę smaczne :) To propozycja na kolację na ciepło lub przekąskę:)
Składniki:
(Proporcje na 9 sztuk)
- 2 cukinie, najlepiej żółta i zielona (ok. 500 g)
- 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 70 g fety
- 1 ząbek czosnku
- sól
Dodatkowo:
- łyżka posiekanych świeżych ziół ( u mnie bazylia i koperek)
- olej
- foremka do muffinek
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Foremkę smarujemy olejem. Cukinię kroimy w plasterki, solimy. Jajka mieszamy dokładnie z jogurtem, pokruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy ziołami. Plasterki cukinii układamy kolorami naprzemienne (na 1 szt. potrzeba ok. 10-12 plasterków, w zależności od grubości) i wkładamy do formy. Zalewamy sosem jogurtowym, skraplamy kilkoma kroplami oleju i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Smacznego:)