Propozycja na szybką sałatkę i przekąskę w jednym. Prosta i szybka :) Idealna na potkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę.
Składniki:
- 1/3 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 5-6 posiekanych gałązek selera naciowego
- 2 małe czerwone cebule (pominęłam)
- 3 łyżki natki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 20 listków cykorii
- natka lub koperek do dekoracji
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej (moja inwencja)
Wykonanie:
Przygotowujemy sos: ucieramy majonez z sokiem i skórką z cytryny.
Seler kroimy z drobną kostkę, cebulę, jeśli używamy również. Koperek lub pietruszkę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, dodajemy osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z sosem i wstawiamy, na co najmniej pół godziny do lodówki. Sałatkę podajemy w opłukanych i osuszonych listkach cykorii. Dekorujemy listkami natki lub koperkiem. Smacznego :)