Naprawdę ostra, jak dla mnie jednak za bardzo, proponuję więc zmodyfikować ilość dodanej chilli w zależności od naszych preferencji co do ostrości:) Poza tym bardzo dobra.
Składniki:
- 200 g sypkiego ryżu
- 200 g filetu z kurczaka
- 1/3 ogórka świeżego szklarniowego
- 2 marchewki, starte na tarce na średnich oczkach
- garść świeżej natki pietruszki (lub mięty)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- ostra chilli w proszku, do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w kostkę lub paski, solimy i mocno oprószamy chilli w proszku (proponuję nie za mocno:)) Podsmażamy na rumiano na patelni w niewielkiej ilości oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, ogórek kroimy w kostkę, natkę szatkujemy. Jogurt mieszamy z miodem i większą szczyptą ostrej chilli w proszku – tu też proponuję uważać z ilością praktyki, chyba że tak Wam pasuje:) Ryż mieszamy z podsmażonym kurczakiem, warzywami i jogurtem. Podajemy. Smacznego :)
Źródło: Znalezione w Internecie (teraz nie udało mi się odnaleźć źródła)