Bardzo proste, szybkie i bez pieczenia. Idealne, kiedy nie mamy możliwości albo czasu na pieczenie, a pokusa na coś słodkiego jest ogromna:)
Składniki:
- 125 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady (ja dałam pół na pół z mleczną)
- 3 łyżki golden syrupu
- 200 g herbatników (np. petitków)
- 100 g mini marshmallows
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia
Wykonanie:
Masło, połamaną czekoladę i golden syrup umieszczamy w garnuszku i roztapiamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odlewamy pół szklanki (125 ml) i odkładamy na później.
Do reszty dodajemy połamane herbatniki i pianki marshmallow i dokładnie mieszamy, aż pokryją się dokładnie czekoladą.
Blaszkę o wymiarach 24 na 24 cm (lub innej, byle nie za dużej) wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Całą mieszankę rozkładamy równo, wciskając trochę w dno. Na wierzch wylewamy odlaną czekoladę i wyrównujemy.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty. Smacznego:)