Po dłuższej przerwie czas na coś nowego. Przygotowywałam to ciasto na początku lata, ale nie było okazji go wrzucić, teraz jest idealna okazja – korzystajmy z ciepłych sierpniowych dni i i omijajmy piekarnik z daleka ;) :) Zatem zapraszam na smaczny torcik nektarynkowy. Delikatny serniczek na zimno z dodatkiem owoców, ja użyłam na spód biszkoptów z galaretką, co dało dodatkowy smak i efekt wizualny :) Proste ciasto bez pieczenia na ciepłe dni.
Składniki:
- opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów (ja użyłam biszkoptów przełożonych galaretką)
- 250 g mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- kilka dojrzałych, ale twardych nektarynek
- 1 banan
- garść borówek amerykańskich
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
Wykonanie:
Ja robiłam w okrągłej formie 21 cm. Owoce myjemy i osuszamy. Na dno formy rozkładamy biszkopty i przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder. Ja użyłam miksera, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. 1-2 nektarynki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na biszkopty, wyrównujemy i schładzamy w lodówce około 2 godzin.
Galaretkę przygotowujemy według przepisu aczkolwiek można zmniejszyć ilość wody – ja tak robię :) Galaretkę studzimy. Pozostałe nektarynki kroimy w plasterki, banana obieramy i również kroimy w plasterki, owoce układamy na masie serowej. Delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)