Proste i szybkie wafelki. Ja uwielbiam takie, zresztą nie tylko ja, zawsze znikają szybko :) Wyszły chrupiące a jednocześnie mięciutkie od nadzienia. Idealne. W przypadku wafli ważne, żeby nie smarować zbyt ciepłą masą, bo zrobią się gumowate. Źródłowy przepis był na śmietance w proszku, ale ja wykorzystałam mleko w proszku :) Jako fanka tegoż składnika byłam oczywiście zachwycona smakiem wafelków. Są przepyszne :)
Składniki:
- 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych (6-7 blatów)
- 200 g śmietanki typu Cremona (w proszku) (ja dałam mleko w proszku)
- 125 g masła
- 150 g cukru (dałam 100g a i tak wafel wyszedł mocno słodki, można jeszcze zmniejszyć ilość cukru)
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
Wykonanie:
Masło, cukier i śmietanę umieszczamy w rondelku. Powoli podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia. Dodajemy śmietankę lub mleko w proszku i miksujemy. Jeśli będą grudki, to przecieramy krem przez sitko. U mnie wyszedł gładki krem. Smarujemy blaty waflowe. Obciążamy (deską a na nią np. garnek żeliwny lub ciężka książka ;)) i zostawiamy do sklejenia się na ok. 1-2h. Smacznego :)