Moje ulubione ciasto :) Im chłodniejsze dni tym więcej u mnie czekolady;) Wykorzystałam jeszcze dostępne malinki. Pyszne, czekoladowe, wilgotne ciasto z aromatycznymi malinkami.
Składniki:
- 150g masła w kawałkach
- 200g ciemnej czekolady, w kawałkach
- 220g drobnego cukru (1 szklanka – dałam ¾ szklanki, ale to i tak za dużo, można dać moim zdaniem mniej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 150g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g białej czekolady, pokrojonej w kawałki
- 150g mrożonych lub świeżych malin
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180oC. Natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20cm, wykładamy papierem do pieczenia. Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy roztrzepane jajka, mąkę, posiekaną białą czekoladę i maliny. Mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej foremki i pieczemy około 30 minut. Smacznego :)